Dossier de Premsa
El Gremi respon


He llegit i accepto la Política de privacitat

04/04/2017 Aquest mes de març les matriculacions d’automòbils de turisme i 4 x 4 presenten a Catalunya un augment de vendes d’un 16,17%.

Les dades de matriculacions d’automòbils de turisme i 4 x 4 aquest mes de març han estat de 18.368 vehicles. Un anàlisi propi elaborat partint de les dades facilitades per Marketing System Iberia (MSI) i pel Gremi del Motor/Fecavem, indica un augment de vendes respecte de l’any anterior d’un 16,17%. L’acumulat anual presenta un augment del 12,61%. Percentualment, Barcelona és la província on la pujada és més significativa.

Per explicar aquesta xifra, que és sens dubte una bona dada, cal tenir en compte que el mes de març va comptar amb dos dies laborables més que el del passat any, quan es va celebrar la Setmana Santa. On es pot obtenir una millor visió de conjunt de la marxa del mercat enfront d'un únic mes, és prenent el conjunt del primer trimestre, però per poder comparar períodes equivalents haurem d'esperar al primer quadrimestre de l'any, on l'efecte estacional de la Setmana Santa serà idèntic en tots dos casos.

En tot el territori espanyol la tendència és similar amb un augment de vendes de 12,6 % que coincideix amb l’acumulat anual de Catalunya.

Durant aquest primer trimestre de l’any l’automoció a Catalunya manté un bon comportament

El quadre inferior representa a grans trets les matriculacions per mercats, posant de manifest que en conjunt presenta unes bones xifres. Els vehicles d’ús industrial /comercial tornen a ser el mercat que més creix amb dades acumulades d’un 23,7% interanual el que prova la dinamització dels sectors econòmics.

Les vendes del sector de les dues rodes presenten dades molt dispars, mentre que la motocicleta perd força, el ciclomotor puja considerablement en nombre de matriculacions.

Aquest any 2017, la motocicleta comença amb percentatges negatius. En els darrers mesos havia millorat força el mercat i aquest any no està essent així. L’èxit del Saló Motoh d’enguany amb un record d’assistents i notorietat hauria de servir de revulsiu de vendes i que el sector es dinamitzi de nou.

Valoració de les dades de matriculacions

Miquel Donnay, president del Gremi del Motor valora positivament les dades generals perquè el sector sosté una pujada de matriculacions. De tota manera, la venda per canal particular ha perdut força i posa en evidència que la falta d’un pla de renovació els desanima a canviar de turisme. La renovació del parc és una necessitat si s’atén a les dades de trànsit referides a la sinistralitat, en ser superior amb el pas dels anys dels vehicles. I també si s’atén a les dades d’emissions ambientals, ja que si es rejoveneix el parc, es preserva millor la qualitat de l’aire. En un altre ordre de coses, adverteix de la pràctica de les matriculacions “tàctiques” de les marques, que perjudiquen la rendibilitat de les concessions.
Destaca la circumstància que per primera vegada en molt temps, el motor dièsel queda per sota del 50% del total fet que evidencia un canvi d’hàbit de compra d’automòbils de turisme.

Jaume Roura, president de Fecavem i de la patronal dels concessionaris Faconauto, explica que “No és un bon senyal que el pes del mercat de particulars hagi tornat a baixar del 50%, ja que segurament vol dir que alguna cosa no s'està fent bé. Sempre insistim que les compres que fan els particulars haurien de suposar el 60% de tot el mercat per considerar que aquest està sanejat i que està sent rendible per al sector. Això no està succeint actualment, malgrat el creixement de dos dígits de març. És evident que la falta d'un estímul, en forma de pla per a la renovació del parc, no anima a moltes famílies a canviar de cotxe. No obstant això, l'important volum de matriculacions del canal d'empreses i del canal “rent a car” està responent, en una bona part, a operacions “tàctiques” i a automatriculacions que els concessionaris s'estan veient obligats a fer per aconseguir objectius establerts per les seves marques. Per això, hi ha molts concessionaris que comencen a acumular un estoc excessiu, la qual cosa va en contra de la seva rendibilitat. Aquestes pràctiques “artificials”, que tan mals resultats van donar en el passat, no haurien de seguir produint-se pel ben del sector”.

01/03/2017 A Catalunya, les matriculacions del mes de febrer d’automòbils de turisme i 4 x 4 presenten un augment de vendes superior al total espanyol.

Aquest darrer mes, el conjunt de mercats a Catalunya presenta una evolució positiva, com es mostra el quadre adjunt.Les dades de matriculacions d’automòbils de turisme i 4 x 4 aquest mes de febrer ha estat de 13.860 vehicles. Un anàlisi propi elaborat partint de les dades facilitades per Marketing System Iberia (MSI) i pel Gremi del Motor/Fecavem, indica un augment de vendes respecte de l’any anterior d’un 5,60%. L’acumulat anual presenta un augment del 10,34%. Percentualment, Lleida és la província on la pujada és més significativa.

L’automoció a Catalunya manté un bon comportament aquest any 2017

El quadre inferior representa a grans trets les matriculacions per mercats, posant de manifest que en conjunt presenta unes bones xifres. El vehicle industrial i comercial manté en conjunt un bon comportament, amb una pujada del 17,1% en el que va de mes i acumulat un 19,2%. Aquest indicador expressa una millora de l’activitat empresarial catalana, que està renovant les seves flotes de furgons i articulats.La motocicleta perd força. Tot i així, el ciclomotor puja en número de matriculacions.

Aquest any 2017, la motocicleta comença amb percentatges negatius. En els darrers mesos havia millorat força el mercat i aquest any no està essent així. S’espera que el proper Saló Motoh serveixi de revulsiu de vendes i que el sector es dinamitzi de nou.Valoració de les dades de matriculacions

Miquel Donnay, president del Gremi del Motor, es mostra confiat en que les vendes d’automòbils de turisme a particulars millorin en els propers mesos. A pesar de que nombrosos indicadors temporals com la pujada dels serveis bàsics d’electricitat o telefonia poden dificultar la decisió de compra, certament estem en un moment en que l’accés al finançament està millor, i a més, hi ha una conscienciació generalitzada que cal anar reemplaçant els vehicles antics per uns de nous. Això és així, raona, perquè “ni la conducció del vehicle actual és la mateixa que un de més antics i les noves motoritzacions són molt millors i més eficients. Aquestes estan guanyant terreny i és una opció de compra cada vegada més considerada.
I finalment recorda que un pla de incentius a la compra pot significar que aquesta tendència s’acceleri i això genera activitat i incideix en aspectes tant importants com la seguretat vial i la protecció de la salut de les persones i del medi ambient.

Jaume Roura, president de Fecavem i de la patronal dels concessionaris Faconauto, explica que les matriculacions al mes de febrer "confirmen l'estancament de les vendes a particulars, en una tendència que, si no canvia res, esperem sigui la tònica de tot l'exercici. De moment, es pot dir que el mercat que atenen els concessionaris ha tocat sostre. Sens dubte, la manca d'un pla de renovació del parc no està fent aflorar compradors que, d'existir aquest pla, es decidirien a canviar el seu vell cotxe per un altre més eficient i segur, la qual cosa suposaria una demanda afegida de, almenys, un 15%. Referent a això, ens preocupa el pes que té el canal de particulars, que ha anat perdent importància a favor dels altres dos canals comercialitzadors. Insistim que un mercat sanejat és el que realitza un 60% de les seves operacions en els concessionaris. Acumular matriculacions tàctiques al canal d'empreses i al canal d'empreses llogadores és una forma artificial de mantenir el mercat amb una mena de "respiració assistida ". Marques i concessionaris hem de seguir sent ambiciosos i imaginatius per atreure compradors a les nostres exposicions, i no conformar-nos amb unes xifres planes com les que ha llançat febrer"

01/02/2017 El mes de Gener tanca amb un augment de vendes a Catalunya d’un 15,69% en automòbils de turisme i 4 x 4.

El global del mercat d’automoció presenta una evolució que es pot qualificar de favorable amb un augment del 10,3% tenint en compte però que aquest mes de Gener ha tingut dos dies laborables de mes respecte de l’any anterior, el que ha afavorit les bones dades.

El quadre inferior representa a grans trets les matriculacions per mercats.

Pel que fa referència a les dades de matriculacions d’automòbils de turisme i 4 x 4 aquest mes de desembre ha estat de 13.439 vehicles. Un anàlisi propi elaborat partint de les dades facilitades per Marketing System Iberia (MSI) i pel Gremi del Motor/Fecavem, indica un augment de vendes respecte de l’any anterior d’un 15,69%.

Malgrat el tancament en positiu del mes de gener, el sector es mostra vigilant amb aquesta tendència ja que, de continuar en els propers mesos pot resultar en un descens de les vendes i dificultar el necessari rejoveniment del parc de turismes, recordant que l'edat mitjana al tancament de 2016 és de 12 anys.
Les matriculacions per canals obtenen en general un balanç positiu, destacant el canal d’empresa per sobre del canal particular.

En tot el territori espanyol , si comparem però la mitjana de matriculacions per dia assolida al gener de 2017 i de 2016, el increment és menor, quedant-se en un 0,2%. Al canal de particulars s'ha detectat un retrocés mitjà diari de l'1,7%. A més, ha baixat en aquest mes de gener un 1% el seu pes sobre el total del mercat, quedant-se en un 53,5%. Aquestes dades corroboren l'alentiment detectada en les matriculacions en aquest canal des del passat mes d'octubre de 2016, quan es van acabar els fons del pla d'ajudes PIVE.

En un entorn mediàtic molt sensible amb la qualitat de l’aire, Miquel Donnay, president del Gremi del Motor destaca la importància d’aquest increment de les matriculacions de turismes perquè els compradors han substituït un vehicle ineficient. L’antiguitat del parc mòbil ha de ser una prioritat, afirma. Que l’edat mitja del parc arribi ja als dotze anys i que dos de cada tres vehicles tingui més de deu anys és un problema i s’hauria de prioritzar per la seva incidència directe en la seguretat vial i en el medi ambient. Cal facilitar la substitució dels vehicles més antics per uns de nous, impulsant decididament un nou pla de renovació amb incentius o subvencions a la compra i desballestament, així com també promoure noves motoritzacions i especialment l’elèctrica. Aquestes ajudes s’han de focalitzar en els vehicles més nets i en beneficiar aquella part de la població que posposa la decisió de compra per raons econòmiques. Ara que hi ha un reguitzell de mesures públiques decidides i encaminades a frenar la contaminació discriminant els vehicles més ineficients, la mesura més pràctica i efectiva per frenar la contaminació i la sinistralitat, és sense cap mena de dubte facilitar al màxim la renovació del vehicle.

Jaume Roura, president de FECAVEM i de la patronal dels concessionaris Faconauto, ha afirmat que “han estat una mica per sota de les nostres expectatives, fins i tot tenint en compte que habitualment és un mes fluix que, a més, “viu” en certa mesura gràcies a operacions no tancades al desembre. Per sort, hem comptat amb dos dies hàbils més de venda, que és el que realment ha “salvat” aquesta arrencada de l'any; en cas contrari, el mercat probablement hagués caigut. Part de les vendes s’han produït gràcies a l’important esforç promocional que seguim fent concessionaris i marques, i que permeten que la nostra activitat comercial no caigui més. D'altra banda,hem tornat a observar un increment de les automatriculacions, una pràctica, insistim, que té la seva utilitat, però sempre que no es depassin uns límits lògics i raonables, a partir dels quals, va en contra de la rendibilitat dels concessionaris, que ha de ser una de les prioritats dels fabricants. Finalment, m'agradaria afegir que aquestes dades de gener poden marcar la tendència de la resta de l'any, la qual cosa ens faria difícil aconseguir els creixements previstos per 2017, apel•lant a la prudència de les marques a l'hora de marcar els objectius als seus concessionaris en les negociacions que s'estan tancant en aquests moments.


   Página anterior 
  página  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Siguiente página